Opublikowany przez: Kasia P. 2019-02-25 20:12:16
Autor zdjęcia/źródło: unsplash
W wielu domach przechowuje się przepisy na Wielkanoc z pokolenia na pokolenie. Macie taki zeszyt po babci? A może same go prowadzicie nie tylko dla siebie, lecz także dla swoich dzieci? Takie sprawdzone przepisy na Wielkanoc zawsze się sprawdzają. Inni natomiast szukają czegoś nowoczesnego, lubią łączyć i dodawać nowe smaki, robią kulinarne eksperymenty i takie podejście też jest wartościowe. Niezależnie od tego czy jesteście tradycjonalistkami, czy też kreatorkami nowych, egzotycznych smaków mamy dla Was aż 10 propozycji na pyszne jajka faszerowane, których oczywiście nie może zabraknąć na świątecznym stole. To prawdziwe pyszności!
Składniki:
- 6 jajek
- 1 mozarella
- 1 pomidor
- Oliwa z oliwek
- listki bazyli i sól oraz pieprz do smaku
Wykonanie:
Ugotowane jajka przepołowić i wyjąć żółtka. Wymieszać żółtka z drobno pokrojoną mozarrellą i sparzonym pomidorem. Nakładać farsz do jajek. Polać delikatnie oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 awokado
- odrobina parmezanu lub innego, podobnego sera
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżego szpinaku
- kilka listków bazylii
- 1 łyżeczka soku z cytryny, sól oraz pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Ugotowane jajka przekroić na pół i wyjąć żółtka. Żółtka zblendować z resztą składników, pozostawiając kilka listków bazylii i sok z cytryny. Faszerować jajka zielonym musem. Udekorować ładnie listkami bazylii i skropić sokiem z cytryny dzięki czemu awokado nie będzie ciemnieć.
Składniki:
- 6 jajek
- 300g pieczarek
- ½ cebuli
- ½ pęczka pietruszki
- po łyżce masła i oleju
- odrobina majonezu, sół i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ugotowane jajka przekroić na połówki. Wyjąć żółtka i odłożyć do miski. Zeszklić na maśle cebulkę z pieczarkami, a następnie zblendować je z majonezem i żółtkami. Nakłądać farsz na jajka. Doprawić i udekorować.
Składniki:
- 5 jajek
- 80g łososia wędzonego
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka chrzanu lub musztardy
- kilka listków pietruszki
Wykonanie:
Ugotowane jajka przekroić na połówki. Wyjąć żółtka i wymieszać z pozostałymi składnikami. Faszerować jajka i udekorować np. listkami pietruszki.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 mały pomidor
- 60g sera koziego
- sól i pieprz do smaku
- kilka listków pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Ugotowane jajka przekroić na połówki i wyjąć z nich żółtka. Żółtka wymieszać z drobno pokrojonym i sparzonym pomidorem oraz drobno pokrojonym serem kozim. Następnie delikatnie doprawić. Faszerować jajka i dekorować natką pietruszki.
Składniki:
- 4 jajka
- 100g szynki
- 1 łyżka majonezu
- ½ łyżeczki musztardy
- szczypiorek do deokracji
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ugotowane jajka przekroić na połówki i wyjąć żółtka. Żółtka wymieszać w drobno pokrojoną w kosteczkę szynką. Dodać majonez i musztardę i wymieszać, doprawiając do smaku. Faszerować jajka i udekorować je posiekanym szczypiorkiem.
Składniki:
- 4 jajka
- 4 krewetki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- kilka listków kolendry do dekoracji
- sół i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ugotowane jajka przekroić na połówki i wyjąć żółtka. Ugotowane na parze krewetki drobno posiekać i włożyć do miseczki z żółtkami. Wymieszać z majonezem i musztardą. Faszerować jajka i doprawić oraz udekorować kolendrą.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 awokado
- ½ ząbku czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 mały pomidor
- odrobina papryczki chilli
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Ugotowane jajka przekroić na połówki i wyjąć zółtka do miseczki. Zblendować żółtka z obranym awokado i czosnkiem. Dodać pokrojony w kosteczkę pomidorek. Następnie faszerować jajka. Polać odrobiną oliwy i posypać papryczką. Pokropić sokiem z cytryny aby awokado nie ciemniało.
Składniki:
- 5 jajek
- 80g marynowanych pieczarek
- 1 łyżka majonezu
- 1 ogórek kiszony
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- koperek do dekoracji
Wykonanie:
Pokroić ugotowane jajka na połówki i wyjąć żółtka. Wymieszać żółtka z drobno pokrojonym ogórkiem, posiekaną cebulką i pokrojonymi drobniutko pieczarkami. Wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku i udekorować koperkiem.
Składniki:
- 6 jajek
- 1 mała cukinia
- ½ cebuli
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- łyżka masła i oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- pietruszka do dekoracji
Wykonanie:
Ugotowane jajka przekroić na połówki i wyjąć żółtka. Na maśle zeszklić cebulkę i startą na tarce cukinię. Wymieszać z żółtkami i żółtym serem. Faszerować jajka i doprawić do smaku oraz udekorować natką pietruszki.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.